Suport post divorci

El divorci. o de manera genèrica, el trencament d’una relació de llarga durada, pot arribar a ser un dels aconteixements més traumàtics en la vida d’una persona, i generar una nova situació vital que sovint comporta: inseguretat, prevalença de pensament negatius, baixa autoestima, sensació de desconcert, alta preocupació pel futur més immediat i pels fills, si n’hi ha i, a vegades sentiments molt intensos de ràbia i d’odi cap a l’altra part de la parella.

El trencament d’una relació, tant per qui deixa com per la persona deixada, és un moment de forta vulnerabilitat emocional, i per tant, és una situació vital, de crisi, en la que suport, acompanyament i orientació per part d’un professional competent poden ser d’inestimable ajuda.

Més, quan cal reorganitzar la pròpia quotidianitat, la relació amb l’ex-parella i amb la serva família, amb els amics, el trasllat de domicili, l’adaptació a la nova situació econòmica, a la possible sensació de soledat. I també a una nova gestió de la intimitat i la sexualitat, que sovint en aquesta situació desapareix, ni que sigui temporalment.

I tot això sense oblidar tot el que fa referència als fills: des de com se’ls explica aquesta nova situació, com es reconstrueix la relació amb ells quan la convivència ja no és diària, fins a com es fa front a les conseqüències que el divorci pugui tenir, diferents si els fills son petits o adolescents.

L’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella posa al vostre servei professionals experts en la resolució de diferents tipus de problemàtiques, tant a nivell individual, com en parella.

Motius de consulta més habituals

  • Dificultat en reorganitzar la vida després del trencament
  • Separació no desitjada
  • Depressió post trencament
  • Dificultats amb la relació amb els fills
  • Dificultats en la relació amb les families

Com treballem l'acompanyament post separació

El primer pas en qualsevol procés d’ajuda i acompanyament consisteix en establir un clima de diàleg que faciliti expressar i compartir les dificultats que han generat la consulta, de tal manera que el terapeuta pugui escoltar activament el que la persona explica, alhora que comença a ampliar informació sobre aspectes concrets de les dificultats expressades. Sense cap mena de dubte, aquest és un procés a dos, en el que cal la implicació i el compromís autèntic de les dues parts. 

Treballem en sessions d’una hora de durada que, en realitat, duren 50 minuts, ja que el 10 minuts restants son perquè el terapeuta els aprofiti per ordenar i completar les notes de la sessió. 

Podem treballar en sessions setmanals o quinzenals i, ocasionalment, amb més separació si cal, però tenim molt clar en la nostra experiència que la constància i la implicació en el procés son claus. Per això, sovint suggerim activitats per a fer entre sessió i sessió, justament amb la finalitat de mantenir un temps de treball focalitzat durant la sessió, però també un altre temps de treball a administrar lliurement, fora de les sessions. 

Finalment, volem recordar que treballem en un model de teràpia breu, el que vol dir que intentem que els processos de canvi no s’allarguin més de l’estrictament necessari, però malgrat això ens és molt dificil de contestar quan dura una teràpia, simplement perquè cada cas és únic i diferent. 

Ajudar a refer la vida

Des de la primera sessió, un professional expert en acompanyament en processos de ruptura i divorci, escolta i analitza les característiques de la situació i, conjuntament amb la persona que demanda el servei, s’estableix un programa de treball que abasta fonamentalment tres eixos:

  • el primer, centrat en la gestió de la crisi i el suport emocional immediat;
  • el segon centrat en comprendre i assimilar com s’ha arribat a aquesta situació i a reorganitzar el món personal, relacional i afectiu,
  • el tercer centrat en reordenar tota una sèrie de qüestions de caire més pràctic i concret, però no menys importants.

Diversos estudis consideren que el temps mitjà de recuperació d’una ruptura de parella, que hagi tingut una clara component emocional, requereix d’un període d’entre un a dos anys, en funció de molts factors.

En el nostre equip l’experiència ens diu que el període en que la persona demanda un major suport és d’entre 4 a 6 mesos, i un any.

Temes relacionats