Què ès
El vaginisme és una disfunció sexual causada per una contracció involuntària de la musculatura que envolta l’entrada de la vagina. Aquesta musculatura es pot contraure, per exemple, a l’hora de intentar el coit, i la conseqüència és que aquesta contracció muscular fa impossible la penetració.
El vaginisme pot generar sentiments diversos, tals com frustració, sentiment de culpabilitat, depressió i, tot sovint, per evitar el malestar i el dolor que aquest trastorn genera es pot arribar a evitar mantenir relacions sexuals amb la parella, i en alguns casos, a evitar altres mostres d’afecte per tal de frenar que aquestes els despertin el desig i condueixin a una nova situació de frustració.
Altres factors que poden afavorir que una dona tingui vaginisme poden ser: una educació sexual restrictiva, una vivència negativa de la sexualitat o del propi cos, la influència d’un pensament moral o religiós força restrictiu, o el pes d’alguns mites i tabús que encara peduren en la nostra societat.
Tipus de vaginisme
Parlem de vaginisme primari, quan una dona mai ha pogut mantenir relacions coitals sense dolor, causades per la contracció dels músculs del sòl pelvià que envolten la vagina.
Entenem per vaginisme secundari, el que es produeix quan la dona ha portat una vida sexual satisfactòria, sense dolor, però a causa de una sèrie de fets -físics o psicològics- en un determinat moment de la seva vida poden arribar a originar l’espasme involuntari dels músculs del sòl pelvià que envolten la vagina.
Causes del vaginisme
En l’origen del vaginisme trobem tant causes físiques com psicològiques, tot i que les psicològiques acostumen a ser les més freqüents
- Entre les causes físiques trobem:
-
- Himen rígid
- Tumors pelvians
- Estenosi de la vagina
- Inflamació de la pelvis
- Carúncules uretrals
- Entre les causes psicològiques trobem:
-
- Ansietat anticipatòria.
- Educació sexual escassa o restrictiva.
- Por al coit.
- Tenir experiències sexuals negatives.
- Haver patir un abús o un agressió sexual.
- Imatge corporal negativa.
- Hostilitat cap a la parella.
Tractament
Els tractament dependrà de l’origen o la causa de la disfunció i s’acostuma a treballar en diferents nivells: el nivell psicològic, el físic i el de parella (en el cas que n’hi hagi). Per tant, bona part del tractament es fonamentarà en treballar els següents aspectes:
- Psicoeducació sobre la sexualitat.
- Gestió del sentit de la culpa i l’ansietat de la pròpia pacient (o de la seva parella).
- Pensaments associats a la penetració i el dolor.
- Treballar altres emocions associades: ansietat, estrès, tristesa, etc.
- Exercicis orientats a disminuir el dolor vaginal i/o tècniques d’inserció i dilatació gradual, generalment amb l’ajuda de dilatadors. Aquesta darrera part, en el nostre equip la porta a terme una fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià, amb qui es fa un treball coordinat.
Comentari final
El vaginisme és un trastorn sexològic peculiar ja que, habitualment, la seva causa està relacionada amb el dolor, la falta d’informació adequada, i la por. Per aquest motiu és habitual que les persones que el pateixen triguen molt a acudir a la consulta d’un/a sexòleg/a, fins i tot durant anys.
Per contra, el vaginisme és un trastorn que te un molt bon pronòstic en el seu tractament, sobretot quan es fa de manera combinada entre sexòlegs i fisioterapeutes especialitzats en sol pelvià.