Disfuncions perineals

En determinats moments de la vida, el nostre cos travessa estats que sol•liciten excessivament al nostre sòl pelvià. Aquesta musculatura, situada a la base de la pelvis, es pot veure afectada per factors habituals com són els embarassos, els esports d’impacte, la menopausa, una caiguda d’esquenes o una intervenció de pròstata. Les disfuncions del sòl pelvià es manifesten de moltes maneres però els signes i les disfuncions més habituals són:

  • Incontinència urinària: és la pèrdua involuntària total o parcial d’orina. En funció dels símptomes, del moment i de la manera en què es produeix la fuita d’orina, identifiquem principalment 3 tipus d’incontinència: esforç, urgència i mixta. Si les pèrdues d’orina succeeixen en tossir, esternudar o córrer probablement estarem davant una incontinència urinària d’esforç. Si la pèrdua d’orina en canvi s’acompanya només d’una sensació prèvia i molt intensa d’orinar, estarem davant una incontinència urinària d’urgència. I si tenim símptomes d’esforç que se superposen amb sensacions d’impetuositat miccional, estarem davant d’una incontinència mixta.
  • Disfuncions coloproctològiques: Aquí incloem la incontinència anal (pèrdua involuntària de gasos o contingut rectal), les fissures anals i el restrenyiment distal.
  • Prolapses d’òrgans pèlvics: És el descens dels òrgans pèlvics com ara l’úter (histerocele), la bufeta (cistocele), la uretra (uretrocele) o el recte (colpocele). En funció del grau del prolapse (1 a 5), la fisioteràpia podrà aturar el descens visceral i fins i tot evitar l’abordatge quirúrgic.
  • Anorgàsmia, disparèunia o vaginisme: Són les disfuncions sexuals més habituals on el sòl pelvià és protagonista. L’anorgàsmia és la dificultat o impossibilitat d’arribar a l’orgasme; la disparèunia és el dolor durant la penetració i el vaginisme és un espasme constant de la musculatura superficial del periné que impedeix la penetració i l’accés al canal vaginal.
  • Problemes d’erecció i/o ejaculació precoç: Un control deficient de la musculatura del sòl pelvià ens pot portar a patir disfuncions sexuals com una erecció insatisfactòria o una pèrdua del control ejaculatori. Si no hi ha causes orgàniques i els sistemes d’innervació estan intactes, una correcta tonificació de la musculatura perineal donarà més consciència i control a la zona genital i millorarà la satisfacció sexual.
  • Infeccions urinàries o vaginals recidivants (candidiasi, e. colli…): La musculatura perineal s’encarrega de tancar l’entrada de la vagina per prevenir l’accés de bacteris, llevats i fongs, i contribueix a mantenir una flora i un pH estable. Una musculatura excessivament tensa o, al contrari, massa relaxada, pot ser motiu suficient per patir infeccions recidivants que no s’acaben de resoldre mai.
  • Dolor pèlvic, coxigodinia o lumbàlgies cròniques: La musculatura del sòl pelvià forma part d’una entitat muscular més gran i es considera dintre del grup muscular que regula la nostra postura, participant en l’estabilitat del tronc i la columna vertebral. Un desequilibri muscular al sòl pelvià pot significar el pas previ a una lumbàlgia, a un dolor de coxis quan seiem o a dolors difusos i intermitents sense causa orgànica. El tractament de la musculatura perineal és bàsic per millorar problemes de dolor crònic pèlvic i lumbosacre.

Tarifes i descomptes

Si voleu informació de les nostres tarifes i descomptes, seguiu aquest enllaç